[Skip to content]

Mid Cheshire Hospitals - NHS Foundation Trust
Departments and services How To Find Us
Advanced
Search our Site
.

Operating Theatres Win Project Award

IHEEM Award Logo

The new Operating Theatres and Critical Care facilities at Leighton Hospital have recently won a national award.

The Institute of Healthcare Engineering and Estate Management (IHEEM) Awards are designed to recognise the work undertaken by their commercial partners in association with public and private healthcare providers.

Mid Cheshire Hospitals NHS Foundation Trust (MCHFT), in partnership with AFL Architects and Interserve Construction, were named as the winners of the 2014 Project Team of the Year Award for the work undertaken in creating the state-of-the-art treatment facilities which opened earlier this year.

The £22.8million project saw the creation of eight Operating Theatres, 14 Critical Care bays and 14 recovery bed spaces, replacing facilities which were in place when the hospital first opened in 1971.  The new building is adjacent to, and integrated with, the hospital’s existing Treatment Centre, which is currently undergoing significant refurbishment to further support an increase in the quality and safety of patient care available.

The new facilities feature the most up-to-date equipment available and allow the people of Crewe, Nantwich and the surrounding areas to receive first class treatment in a modern environment.

Speaking about the project, Mike Babb, Divisional Director of Estates and Facilities at MCHFT, said: “The introduction of features such as linked theatres, known as ‘barn’ theatres, in addition to the overall centralisation of our theatres suites into one location, has enabled the creation of services that are sustainable, deliver clinical efficiencies and help to enhance the patient experience.

“The Trust recognises the importance of the physical environment on patient care and recovery time. By working collaboratively with AFL Architects and Interserve Construction we were able to develop the design in order to provide patients with privacy and dignity with a non-clinical feel.

“Careful consideration was given to the views of patient representatives, as well as to space, light and colour schemes and furnishings in order to provide a home-like, but nonetheless state-of-the-art environment for our patients.”

Exterior of new build
The exterior of the new building
ITIC Critical Care (April 2014)
The new Critical Care Unit
ITIC Critical Care (April 2014)
Sky ceiling panels and ambient lighting in one of the Critical Care bed bays
Barn Theatre
The Barn Theatres
ITIC Theatres (April 2014)
Green lighting in one of the Integrated Theatres