[Skip to content]

Mid Cheshire Hospitals - NHS Foundation Trust
Departments and services How To Find Us
Advanced
Search our Site
.

Refurbished Treatment Centre Treats First Patients

Waiting Area inside refurbished Treatment Centre
Waiting Area inside refurbished Treatment Centre

Mid Cheshire Hospitals NHS Foundation Trust (MCHFT) is delighted to announce that the first patients have now received treatment in the newly refurbished Treatment Centre at Leighton Hospital.

The unit opened its doors on Monday (July 27, 2015), signifying the completion of a £23million project that also included the creation of 14 Critical Care bays and eight Operating Theatres which opened in Spring 2014.

 The redevelopment of the Treatment Centre has led to a vastly improved environment, including the creation of a Surgical Admissions Lounge, new consulting and examination rooms and more single sex waiting areas. There are also a number of specially-chosen finishing touches such as distinct colour schemes for male and female areas and ‘sky ceiling’ photo panels in waiting areas.

The Surgical Admissions Lounge (SAL) will become the central point of admission for all patients and consists of a mixed sex initial waiting area, two nurse consulting rooms, four male consulting rooms and three female consulting rooms.  The SAL will also enable those patients undergoing procedures in one of the Operating Theatres to be admitted on a staggered time basis linked to their operation time, meaning that their wait is kept to a minimum.

The new facilities will help the Trust to provide treatment to an increased number of patients requiring Endoscopy and Bowel Screening procedures, as well as improving the efficiency of patient flow and continuity of care during the patient’s full hospital journey.

Tracy Bullock, MCHFT Chief Executive, said: “I am immensely proud of the new facilities that we’ve been able to provide here as they will enable us to further improve both the quality of care and overall hospital experience that our patients receive.
“The reopening of the Treatment Centre sees the culmination of many years of hard work for our staff and I thank them for all their dedication and commitment to this project.  We continually look for ways in which we can improve our services and treatment environments, and this project ensures that we are able to offer state-of-the-art facilities for the benefit of both our patients and our staff.”